Лидер сме в ЕС: Българите най-малко подкрепят общото купуване на оръжия за Украйна

57% от българите са против предложението ЕС да финансира съвместно закупуването и доставката на военно оборудване

24.02.2023 | 10:24 Редактор: Тодор Петров
Лидер сме в ЕС: Българите най-малко подкрепят общото купуване на оръжия за Украйна

България е една от трите страни от ЕС, в които мнозинството не подкрепя финансирането от ЕС за закупуване и предоставяне на военно оборудване на Украйна, сочи проучване на "Евробарометър".

57% от българите са против предложението Европейският съюз да финансира съвместно от бюджета си закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Това е и почти най-големият дял на противниците в ЕС на подобна мярка, като преди страната ни по опозиция на предложението е само Гърция (59%). Силна опозиция има и в Словакия, където против подобна мярка са се изказали 56% от запитаните.

Подкрепата сред българите за това предложение е едва 33%, което е най-ниската стойност в страна от ЕС, показва още проучването. Следват Гърция (36% подкрепа) и Словакия (38%).

В същото време 47% от българите подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна, 41% са против, а 12 на сто не могат да преценят.  Делът на българите, които подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия, обаче е значително по-нисък от средния за ЕС, който е 74%.

От всеки десет българи осем подкрепят предоставянето на хуманитарна помощ от ЕС за Украйна, като 15% са против, а 4% не могат да преценят. За ЕС средното ниво на съгласните с предоставянето на хуманитарна помощ е 91%. 

Също така 73% от българите са съгласни с приемането на хора, бягащи от войната, а 19 на сто са против. В целия ЕС 88% са подкрепили приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 

Предоставянето на финансова помощ на Украйна е одобрявано от 55% от българите, при средно 77% за ЕС. 

Четете повече в Investor.bg

Снимка: БГНЕС


5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А кой нормален българин е готов да ближе *** на маниакалното джудже докато войските му съсипват живота на хора като него. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
Проучване
преди 1 година
Който лъже, че е загрижен за Украйна, има избор - отива на фронта да помогне, а не да агитира за военна помощ с ясното съзнание, че първи ще избягат в чужбина при решение отвън за изпращане на войски. Самият факт, че някои "българи" биха жертвали живота на свои сънародници за чужда държава ме ужасява. Да пожертва себе си, като са толкова добри европейци и да се замислят защо не проявяваща същото лицемерно съчувствие съм други държави, пострадали от войни. Много е избирателно вашето съчувствие. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
българин
преди 1 година
Рушките страхливци на са ни род.Ние винаги сме нападали по-силните, а измикярите руснаци по-слабите.Така изградиха жалката си империйка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Отивай на фронта натовец безроден :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
българин
преди 1 година
Няма как да е иначе, защото руската пропаганда промива мозъци в България от много десетилетия вече. Сигнализирай за неуместен коментар