Тайланд върна маските на открито, но не заради Ковид - ето защо

Високи нива на прахови частици се наблюдватат в 48 провинции на страната

08.03.2023 | 11:00 Редактор: Михаела Димитрова
Тайланд върна маските на открито, но не заради Ковид - ето защо

Големи части от Тайланд са обвити в гъста мъгла от смог през последните дни. Северната част на страната с туристическата крепост "Чианг Май" и столицата Банкок са сред най-засегнатите, пишат местните медии. Лекарите призоваха хората да носят хирургически маски, за да се предпазят от вредния фин прах.

Основната причина за тежкото замърсяване на въздуха са пожарите, причинени от сеч в някои части на Тайланд, но също и в съседни държави като Мианмар, Камбоджа и Лаос. Особено в северната част на Тайланд високите нива на прахови частици често се наблюдават между януари и март. Във вторник допустимите стойности са били превишени в 48 провинции.

"За да се предпазят децата, домакинствата трябва да инсталират пречистватели на въздуха", казват лекари пред "Bangkok Post." Училищата и детските градини също трябва да ограничат дейностите на открито.

Метеоролозите предупредиха, че гъстата мъгла ще продължи поне до четвъртък. Едва тогава качеството на въздуха ще се подобри благодарение на силните южни ветрове.

Снимка: БГНЕС