Болест унищожава кораловите рифове в Тайланд, хората са притеснени за поминъка си

Интензивният риболов и повишаването на температурата на водата влошават ситуацията

28.12.2022 | 10:40 Редактор: Искра Ангелова
Болест унищожава кораловите рифове в Тайланд, хората са притеснени за поминъка си

Под спокойните тюркоазени води в източната част на Тайланд бързо разпространяваща се болест унищожава коралите в огромни участъци от морското дъно. Учените се опасяват, че болестта може да се задълбочи заради изменението на климата.

Болестта на жълтите ленти - наречена така заради цвета, в който се оцветяват коралите, преди да умрат - е забелязана за първи път преди десетилетия и е причинила мащабни щети на рифовете в Карибския басейн. Не е известно с какво може да се лекува.

За първи път обаче тя е открита край източния бряг на Тайланд едва миналата година, близо до популярния туристически град Патая и вече е обхванала около 240 хектара от морето.

"Не съм виждала подобно нещо досега", казва морският учен Лалита Путчим от тайландския Департамент за морски и крайбрежни ресурси.

Учените смятат, че интензивният риболов, замърсяването и повишаването на температурата на водата поради изменението на климата може да направят рифовете по-уязвими към болестта на жълтата лента.

Въздействието на болестта не може да бъде прекратено, за разлика от последиците от избелването на коралите.

"Когато коралите са заразени с тази болест, те бързо умират", казва Лалита, цитирана от БГНЕС. "Загубата на корали може да има опустошително въздействие върху екосистемата - рифът е "като гора", която поддържа огромно количество живот, и смъртта му в крайна сметка може да засегне и хората", добавя тя.

Тайландските учени се надяват, че изследванията на епидемията ще помогнат за намирането на начин за спиране или лечение на болестта.

Тайландските морски власти използват социалните медии, за да следят съобщенията за заразени рифове.

Заболяването е заплаха и за поминъка на много хора в района. Чоопан Суджай, собственик на туристическа лодка, разчита на приходите от туристите, които идват да видят природните красоти на района - особено кораловите рифове.

"Сега, когато коралите са заразени и ще бъдат унищожени, какво ще правим след пет години?", опасява се 55-годишният мъж. "Чувствам се така, сякаш собственият ми дом е разрушен".

Снимка: БГНЕС