Шолц подкрепи влизането на Западните Балкани в ЕС, но поиска законодателни реформи

Според канцлера войната в Украйна е променила геополитическите оценки

07.03.2023 | 18:26 Редактор: Петя Кръстева
Шолц подкрепи влизането на Западните Балкани в ЕС, но поиска законодателни реформи

Канцлерът Олаф Шолц потвърди подкрепата на Германия за страните от Западните Балкани и за тяхната интеграция в ЕС, предаде АА.

"За германското правителство бързата интеграция на шестте страни от Западните Балкани в ЕС има стратегическо значение", заяви Шолц на съвместна пресконференция с министър-председателя на Албания Еди Рама.

"Бихме искали да приветстваме тези страни като държави членки на ЕС възможно най-скоро. Затова напредъкът на Албания в процеса на членство в ЕС също е много добър сигнал", каза той.

Шолц заяви, че лидерите на ЕС и страните от Западните Балкани ще се съберат в Тирана на 16 октомври на среща на върха в рамките на инициативата "Берлински процес", за да обсъдят по-нататъшните стъпки за засилване на сътрудничеството и ускоряване на интеграцията на региона в ЕС.

Германският канцлер изтъкна и очакванията на ЕС към страните от Западните Балкани за членство и подчерта, че са необходими допълнителни реформи за укрепване на върховенството на закона, свободата на печата и борбата с организираната престъпност.

През последните месеци германското правителство активизира дипломатическите си усилия към Западните Балкани, опасявайки се, че войната между Русия и Украйна може да породи нестабилност в региона, информира БГНЕС.

Държавите от Западните Балкани чакат да се присъединят към ЕС от почти 20 години, но техните кандидатури за членство дълго време бяха в застой поради регионални проблеми и нежеланието на мнозинството държави от ЕС да приемат нови членове.

Снимка: БГНЕС