За първи път ЕС наложи санкции за насилие над жени

Засегнати ще бъдат 9 лица и три организации от Русия и Афганистан

07.03.2023 | 16:04 Редактор: Михаела Димитрова
За първи път ЕС наложи санкции за насилие над жени

Европейският съюз наложи санкции заради насилието над жени на лица от Русия, Афганистан и други страни. Поводът е утрешния Международен ден на жената.

Според Франс прес засегнати от санкциите ще са 9 лица и три организации. Техните активи в Европейския съюз ще бъдат замразени, а ограниченията включват и визови забрани.

Сред санкционираните са 4-ма руснаци. Двама от тях са московски полицаи, които са обвинени за арест и мъчения на жени, протестирали срещу войната.

Други двама са командири на бойното поле, чийто подопечни войници са отговорни за системни изнасилвания и друго сексуално насилие в Украйна, информира БНР.

Сред санкционираните са двама министри в талибанското правителство на Афганистан – на висшето образование и на ценностите. Причината са лишаването на жените от възможността да учат в университет и ограничаването на правото им на свободно изразяване.

Други санкционирани са официални лица и организации в Южен Судан, Мианма, Иран и Сирия, като в тези страни изнасилвания и друго сексуално насилие се използват като военно средство или мъчение с цел изтръгване на показания в затвори.

"Изпращаме ясно послание към насилниците, че престъпленията им не са безнаказани", коментира нидерландският външен министър Вопке Хукстра и допълни, че няма да има колебания в списъците на санкции да бъдат включени и други извършители.

Снимка: БГНЕС