САЩ: Ако Русия превземе Бахмут, това не означава, че е обърнала хода на войната

Според Пентагона това ще има повече символично значение за Украйна, отколкото оперативно

06.03.2023 | 16:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ: Ако Русия превземе Бахмут, това не означава, че е обърнала хода на войната

Ако руската армия успее да превземе Бахмут, това няма да означава, че Москва ще е обърнала хода на войната. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Reuters. По думите на ръководителя на Пентагона, това ще има "повече символично значение за Украйна, отколкото оперативно".

В същото време Остин отказа да прогнозира дали Бахмут ще бъде превзет от руските войски.

"Падането на Бахмут няма да означава непременно, че руснаците са променили хода на тази битка. Мисля, че това ще има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна стойност", каза Остин. Ако украинските сили решат да се препозиционират западно от Бахмут, той няма да гледа на това като на стратегически неуспех.

Както отбелязва Reuters, частната военна компания "Вагнер" често изглежда действа автономно от редовната армия или дори в конкуренция с нея - и във видео, публикувано през почивните дни, собственикът ѝ Евгений Пригожин се оплака, че боеприпасите, които Москва е обещала, не са доставени.

Пригожин редовно критикува военната йерархия и миналия месец обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в "държавна измяна" за задържане на боеприпаси, пише "Фокус".

Остин намекна за различията между "Вагнер" и военните, като каза: "Мисля, че пукнатините са налице... Бих казал, че силите на "Вагнер" са малко по-ефективни от руските сили... Като казах това, не сме видели образцово представяне от руските сили", коментира още той.

Снимка: БГНЕС