Тайван бие тревога: Възможно е "внезапно навлизане" на китайски военни на острова

Всеки ден Китай изпраща по десетина самолета и кораба в близки до Тайван райони

06.03.2023 | 11:08 Редактор: Петя Кръстева
Тайван бие тревога: Възможно е

Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди, че островът трябва тази година да бъде нащрек за "внезапно нахлуване" на китайски военни в райони, в близост до неговата територия на фона на растящото напрежение в Тайванския проток, предаде Ройтерс. През последните години Китай засили военната си дейност около Тайван и почти всекидневно има нахлуване на негови военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Тайван обаче още не е съобщавал за навлизане на китайски сили в неговата прилежаща зона, която се простира на 24 морски мили (44,2 километра) от бреговата линия. Миналата година обаче Тайван свали цивилен дрон, навлязъл във въздушното му пространство.

По време на парламентарен контрол министър Као подчерта, че Китайската народноосвободителна армия може да си намери претекст за влизане в зони, които са близо до териториалното въздушно и морско пространство. Това би могло да стане на фона на засиления военен обмен на острова със САЩ, който дразни Пекин.

Министърът предупреди, че китайската армия може да извърши "внезапно навлизане" в прилежащата зона на Тайван и да се доближи до нейното териториално пространство, което обхваща 12 морски мили от бреговете му навътре в морето. 

Тайван се е зарекъл да упражни правото си на самоотбрана и да контраатакува, ако китайско въоръжени сили навлязат на негова територия, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Китай проведе безпрецедентни военни учения около Тайван в отговор на визитата на острова на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, пише БТА.

Министър Као изтъкна, че всеки ден Китай изпраща по десетина самолета и кораба в близки до Тайван райони, като някои от тях пресичат средната линия на Тайванския проток, който обикновени служи за неофициален буфер.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ссс
преди 1 година
Тайван,аха Украйна 2 сериала продължава силите на злото фащ и ЕС *** купени (у нас се самоподаряват за малко внимание и евентуално бакшиш на гърба на народа даже и не мислят),но. Ще разберем предстои да видим грозната истина. Със фащ и ЕС или без тях всичко ще си отиде на мястото си Бог да пази България и народите всички сме хора а Китай и Русия си знаят те не се продават. За напред дано между тях да няма предатели .Нека да избавят света от монопола = жалко за наивната Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар