Китай увеличава икономическия си растеж и разходите за отбрана

Въоръжените сили трябва да посветят по-голяма енергия на обучението в бойни условия

05.03.2023 | 10:44 Редактор: Вяра Димова
Китай увеличава икономическия си растеж и разходите за отбрана

Китай си постави скромна цел за икономически растеж тази година от около 5% в началото на ежегодната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, което трябва да одобри най-големите промени в управлението на страната от десет години насам, предава Ройтерс.

Икономиката отбеляза едно от най-слабите си представяния от десетилетия миналата година, когато брутният вътрешен продукт нарасна само с 3%, подложен на натиск от три години на контрол заради Ковид, криза в големия имотен сектор и ограничителни мерки срещу частното предприемачество.

В доклада за работата си отиващият си премиер Ли Къцян подчерта необходимостта от икономическа стабилност и разширяване на потреблението, като постави цел за създаване на около 12 млн. работни места в градовете тази година, над целта от най-малко 11 млн. работни места за миналата година. Той предупреди, че остават рискове в имотния сектор.

Ли определи цел за бюджетния дефицит от 3% от БВП, повече отколкото миналогодишната цел за около 2,8%. "Инфлацията в света остава висока, растежът на световната икономика и търговия губи пара, а външните опити за потискане и сдържане на Китай ескалират", заяви Ли в изказването си при откриването на сесията на парламента, която ще продължи до 13 март.

63-годишният Ли Цян, дългогодишен съюзник на Си, заяви, че въоръжените сили на Китай трябва да посветят по-голяма енергия на обучението в бойни условия и да повишат бойната си готовност. Бюджетът включва ръст със 7,2% на разходите за отбрана тази година, малко по-голямо увеличение спрямо миналата година, когато то достигна 7,1% и отново надмина очаквания ръст на БВП.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Bloomberg