Нетаняху с опит да смекчи критиките, отправени след призив на член на кабинета

Израелският премиер обвини чуждите сили, че омаловажават палестинското насилие

05.03.2023 | 15:55 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху с опит да смекчи критиките, отправени след призив на член на кабинета

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се опита да смекчи международните критики, отправени след призива на крайнодесен член на кабинета му проблемно палестинско село да бъде "заличено", и каза, че тези думи са били "неуместни", предаде Ройтерс.

Нетаняху обаче реагира и срещу порицаването на министъра на финансите Бецалел Смотрич и обвини чуждите сили, че омаловажават палестинското насилие, като убийството на 26 февруари на двама братя израелци в село Хувара, предизвикало яростна реакция на еврейски заселници.

Смотрич каза тази седмица, че макар да се противопоставя на правоприлагането, предприето без законни правомощия, смята, че Израел "трябва да заличи село Хувара".

Върховният представител на ООН по правата на човека изтъкна, че Смотрич е направил "непонятно" изявление за подбуждане към насилие.

На фона на спекулации на израелски медии, че по време на планираното му посещение във Вашингтон идната седмица Смотрич ще бъде критикуван от американската администрация и това ще усложни отношенията й с правителството на Нетаняху, вчера министърът направи крачка назад, но не се извини. "Бях разстроен и затова се изразих лошо", каза Смотрич в телевизионно интервю, цитиран от БТА.

Палестинците вече призоваха американската администрация да не приема Смотрич. А Нетаняху заяви, че само той, а не коалиционните му партньори като Смотрич, взема решенията в израелската дипломация.

Снимка: БГНЕС