Еди Рама: Според ЦРУ Русия е финансирала Демократическата партия с цел дестабилизиране

Албанската опозиция пък обвини премиера в корупция във връзка с "аферата Макгонигъл"

04.03.2023 | 17:47 Редактор: Вяра Димова
Еди Рама: Според ЦРУ Русия е финансирала Демократическата партия с цел дестабилизиране

Заключения от доклад на ЦРУ сочат, че Русия е финансирала Демократическата партия на Албания, както и други политически партии в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина, за да дестабилизира тези страни. Това заяви албанският премиер Еди Рама по време на дебати в парламента тази седмица, предаде агенция АТА.

"Именно ЦРУ е отбелязало в доклада си, че Демократическата партия, заедно с една политическа партия в Северна Македония, една в Черна гора и една в Босна и Херцеговина, са получавали руско финансиране, за да дестабилизират", каза Рама по време на парламентарни дебати, поискани от опозицията в Албания по така наречената "афера Макгонигъл".

Чарлз Макгонигъл е бивш високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР, когото в САЩ обвиняват, че е укрил от ФБР ключови подробности от свое пътуване в Албания през 2017 г. с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, че му е дал най-малко 225 000 долара. Макгонигъл, който е бил началник на контраразузнаването за региона, е обвинен също, че е работил за руски олигарх по времето, когато е трябвало да го разследва, съобщи по-рано Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Албанската опозиция пък обвинява премиера Рама в корупция във връзка с "аферата Макгонигъл". Пред парламента в четвъртък Еди Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към бившия агент от контраразузнаването на ФБР. Рама смята, че опозицията иска "да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството" или лично с него.

Снимка: БГНЕС