Османи: В България трябва политическо правителство, за да имаме комуникация

Вписването на българското малцинство в Конституцията на Северна Македония е важно, заяви министърът на външните работи на РСМ

04.03.2023 | 16:07 Редактор: Вяра Димова
Османи: В България трябва политическо правителство, за да имаме комуникация

Докато се опитваха, преди всичко Република България, двустранните отношения да бъдат поставени в исторически контекст, ние намерихме решение тези отношения да бъдат поставени на базата на комуникацията между две общности - мнозинството на македонския народ и малцинствената българска общност, които съжителстват нормално в Република Северна Македония. Така ще се очертае пътят на отношенията между двата народа.

Това каза в интервю за сайта "Рацин" министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

По думите му "вписването на българското малцинство" в Конституцията на Северна Македония е важно по две причини- първо, защото дава насока как ще се изградят отношенията между двете държави в дългосрочен план и второ, защото промяната на конституцията е важна, за да продължи преговорният процес на страната за членство в ЕС.

"Ще трябва да постигнем надпартиен консенсус, да оставим настрана интересите на ежедневната политика, да седнем и да анализираме всички аспекти "за" и "против" конституционните поправки. И ви уверявам, че и на експертно, и на политическо, и на всяко друго ниво, ще доминират аргументите "за" конституционните промени, защото те са в наш интерес", каза Османи, цитиран от "Труд".

Най-важното, според Османи, е на следващите избори в България "най-сетне да има политическо правителство", с което Северна Македония да има "нормална политическа комуникация за бъдещи отношения". Липсата на политическо правителство позволява "всички тези радикални и консервативни елементи, които политиката по подразбиране потиска", да намират разчистено пространство, за да могат да манифестират своите консервативни и радикални позиции, което, според Османи се наблюдава в момента. 

Снимка: БГНЕС