САЩ предоставят нов пакет боеприпаси на Украйна, Байдън приема Шолц

Изпращаме снаряди, от които украинците ще се нуждаят за системите, които вече имат, заяви Вашингтон

03.03.2023 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
САЩ предоставят нов пакет боеприпаси на Украйна, Байдън приема Шолц

Съединените щати ще обявят нова помощ за опустошената от война Украйна, състояща се главно от боеприпаси, за да ѝ помогнат да се бори срещу руските сили, съобщи Белият дом. 

"САЩ едностранно ще предоставят нов пакет от помощ за Украйна. Той ще включва предимно боеприпаси и снаряди, от които украинците ще се нуждаят за системите, които вече имат", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. 

Кърби не предостави повече подробности, но отбеляза, че украинците ще получат прецизните ракетни установки HIMARS.

Съобщението съвпада с посещението в Белия дом на германския канцлер Олаф Шолц, който ще бъде посрещнат от Джо Байдън. Разговорът между двамата лидери ще се състои при закрити врата на фона на информация за дебат между двете страни по въпроса за танковете за Украйна.

Както обясни по-рано говорителят на германския кабинет Щефен Хебестрейт, такъв пряк и поверителен обмен на мнения между Шолц и Байдън е необходим. На свой ред говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер бе заявила, че лидерите на САЩ и и Германия ще обсъдят още сътрудничеството по трансатлантическата сигурност и предизвикателствата от Китай, пише БГНЕС.

Западните сили обещаха на украинския президент Володимир Зеленски, че ще ускорят доставките на боеприпаси и друго оборудване, за да могат украинските военни да отблъснат нови офанзиви на руските войски. 

Снимка: Bloomberg.com