Стъпка към НАТО: Финландският парламент подкрепи законопроект за присъединяване

Окончателната ратификация изисква одобрението на президента Саули Нийнистьо

01.03.2023 | 15:11 Редактор: Вяра Димова
Стъпка към НАТО: Финландският парламент подкрепи законопроект за присъединяване

Финландският парламент гласува в подкрепа на законопроект за присъединяването на страната към НАТО. Заседанието беше излъчено на официалния уебсайт на законодателния орган.

Парламентът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да одобри законопроекта за присъединяване към Северноатлантическия алианс. "За" гласуваха 184 от 200 депутати, а 7 бяха "против" и един се въздържа. Окончателната ратификация на законопроекта изисква одобрението на президента Саули Нийнистьо.

Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г. Присъединяването им към НАТО изисква съгласието на всички 30 членове на Алианса. Досега само Унгария и Турция не са ратифицирали присъединяването им към Алианса. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че за да се одобри кандидатурата на Финландия и Швеция, те трябва да спрат да разпространяват "очевидни лъжи за нашата демокрация и върховенство на закона", пише БГНЕС.

Турция заяви, че ще одобри кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, ако бъдат изпълнени определени условия. Вземането на решението за Швеция бе спряно на фона на акция за изгаряне на Корана в Стокхолм пред турското посолство.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви, че разговорите с Турция относно членството на страните в Алианса ще бъдат възобновени през март. Новият кръг от разговори трябва да се проведе в Брюксел на 9 март, съобщи турското външно министерство. 

Снимка: БГНЕС