Гърция предупреждава: Предстои движение на милиони хора към Европа

Страната предлага увеличаване на помощта към Турция и Сирия 

28.02.2023 | 11:57 Редактор: Тодор Петров
Гърция предупреждава: Предстои движение на милиони хора към Европа

Гърция предупреждава за вероятен силен мигрантски натиск след земетресенията в Турция и Сирия. Атина предлага увеличаване на помощта към двете страни.

Европейският съюз трябва да окаже съществена помощ на Турция и Сирия след земетресенията, оставили милиони хора без средства за живот, заяви на международна среща в Атина гръцкият министър по миграцията Нотис Митаракис. 

Атина изрази загриженост, че в следващите месеци ще се засили мигрантският натиск от сирийци, но и от турци, които не могат да си стъпят на краката след земетресенията.

"Масовото движение на милиони хора към Европа не е решение", каза министър Митаракис, който предложи спешна помощ към двете пострадали страни преди това да се случи.

Изграждането на оградата по сухопътната граница с Турция продължава с бързи темпове. Тя ще покрие цялата дължина на река Марица, съобщават от Министерството за защита на гражданите, предаде БНР.

Атина осигурява още кораби за бреговата охрана в Егейско море, за да се защити външната европейска граница от потока незаконни мигранти.

Снимка: БГНЕС