Един загинал и около 70 ранени: 5,6 по Рихтер удари Източна Турция

В ход е спасителна операция

27.02.2023 | 12:15 Редактор: Тодор Петров

На кадри в социалните мрежи се виждат сгради, които падат от силния трус. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,2 по Рихтер на дълбочина от 5 км.  

Един човек е загинал, а близо 70 души са ранени. Съобщава се за баща и дъщеря, които са затрупани под отломките на 4-етажно здание. Двамата влезли в жилището си в сградата, за да приберат лични вещи. Започна спасителна операция, която завърши успешно. Мъжът и детето му бяха извадени от развалините.

Малатия е един от 11-те турски окръга, които бяха тежко засегнати от силните земетресения, които опустошиха части от южна Турция и северна Сирия на 6 февруари.

Близо 200 души са арестувани заради лоша конструкция на сгради след катастрофалното земетресение, съобщи турското министерство на правосъдието. Експертите твърдят, че много от срутените постройки са били изградени с некачествени материали и методи, неотговарящи на държавните стандарти.

Опозиционни партии обвиниха правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е успяло да наложи строителните разпоредби. Прокуратурата в Турция работи и по разследването на множеството кражби, извършени в района на земетресенията.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС