Как да оцелеем при ядрен взрив - стойте далече от врати и коридори

Нахлуването на Русия в Украйна породи опасения, че може би се приближаваме към ядрена война

27.02.2023 | 21:27 Редактор: Искра Ангелова
Как да оцелеем при ядрен взрив - стойте далече от врати и коридори

Ако утре във вашия град бъде хвърлена ядрена бомба, ще знаете ли къде да се скриете? Ядрената война е ужасяваща мисъл, но за екип изследователи от Университета в Никозия, Кипър, тя е на първо място по важност.

В неотдавнашно проучване изследователите са изчислили как взривът от ядрена експлозия би могъл да засегне хората, които се укриват на закрито, и са установили, че дори да сте на безопасно разстояние от експлозията, за да оцелеете след взрива, все пак може да се окажете в непосредствена опасност.

"Важно е да се разбере въздействието върху хората в затворени помещения, за да се предоставят препоръки за защита. Например, можем да проектираме структури, които предлагат по-голяма защита", казва съавторът Димитри Дрикакис.

Когато една ядрена бомба се взриви, тя генерира не само радиация под формата на ярка, ослепителна светлина и изгаряща топлина, но и мощни ударни вълни, които могат да се разпространят на десетки километри. Именно тези ударни вълни са потенциално смъртоносни за хората, които се намират на достатъчно безопасно разстояние от огненото кълбо.

Екипът симулира ядрена експлозия на атомна бомба с мощност 750 килотона. За справка, бомбите, които САЩ хвърлиха в Хирошима, бяха 15 килотона, а в Нагасаки - 25 килотона. Така че средно това е около 37 пъти по-малко от бомбата в симулацията на изследователите. Бойна глава с такъв магнитуд вероятно би унищожила всичко в радиус от 4 км, но хората извън този радиус може да имат шанс, ако са се подслонили на подходящо място в стабилна структура.

Къде е това място обаче, е мястото, където резултатите на изследователите стават интересни, съобщава "Сайънс Алерт".

Експлозията е симулирана с помощта на изчислителна динамика на флуидите с висока резолюция и от висок порядък въз основа на три десетилетия експерименти и теория. С помощта на тези модели учените изчисляват как ударната вълна ще се движи през сградите - включително стаи, стени, ъгли, врати, коридори, прозорци и отвори - на разстояние от 2,5 до 30 мили от мястото на детонацията.

Те съобщават, че тесни пространства в сградите, като врати и коридори, могат да действат като въздушен тунел, ускорявайки ударната вълна до опасно налягане, достигащо 18 пъти теглото на човешкото тяло - достатъчно, за да се смажат костите.

"Най-опасните критични места в помещенията, които трябва да се избягват, са прозорците, коридорите и вратите", казва съавторът Йоанис Уилям Кокинакис, цитиран от БГНЕС.

Най-доброто място е в най-отдалечената от взрива част на сградата, в стая без прозорци. Но "дори и в предна стая, обърната към експлозията, човек може да бъде в безопасност от високите скорости на въздуха, ако се разположи в ъглите на стената, обърната към взрива", казва Кокинакис.

Заслужава да се отбележи също, че самата сграда е важна. Не искате да се укривате в дървена хижа, например.

"Както е отбелязано в статията, ако сте твърде близо до взрива, не може да се направи много. Въпреки това, на известно разстояние сградните конструкции, особено камък или бетон или други здрави, негорими материали, могат да осигурят известна степен на защита от взрива", казва Катрин Хигли, професор по радиационна биология в Държавния университет на Орегон, която не е участвала в проучването.

Изследователите заявиха, че са моделирали детонацията на 750-килотонна бомба по подобие на руската междуконтинентална балистична ракета "Сармат", която Кремъл тества през април миналата година.

Нахлуването на Русия в Украйна породи опасения, че може би се приближаваме към ядрена война, и една от основните им мотивации за проучването е "нарастващата реторика за използване на ядрени оръжия", каза Дрикакис.

"Ядрената война е сериозен проблем, който ще доведе до широкомащабни разрушения. В продължение на няколко десетилетия международната общност смяташе, че такава възможност няма да възникне. Реториката по света обаче се промени", каза Дрикакис.

Авторите смятат, че тези открития могат да помогнат на експертите по ядрена безопасност да разработят по-добри стратегии за намаляване на щетите от атомни експлозии и изтичане на радиация. Те се надяват, че резултатите от проучването могат да насочат и разработването на сгради, защитени от ядрени взривове в бъдеще.

"Широкомащабното значение на това изследване е, че то може да допринесе за разбирането на това как най-добре да се предпазим в случай на ядрен взрив", казва Хигли.

Но след него идват и ядрените отпадъци и апокалиптичният начин на живот, с които може да се сблъскате. Оцеляването е съвсем друг вид изследване.

Снимка: БГНЕС