Експлоатация и крупни измами - истината за диамантените находища в Африка

Руска корпорацията спомага за финансирането на войната в Украйна, търгувайки със скъпоценни камъни?

27.02.2023 | 11:41 Редактор: Петя Кръстева
Експлоатация и крупни измами - истината за диамантените находища в Африка

В много страни в Африка има диамантени находища. Местните хора обаче не усещат нищо от това. Малцина трупат богатства, експлоатирайки работници и мамейки властите. Русия също се възползва от диамантения бизнес в Африка.

Добивът в африканските страни не подобрява особено качеството на живот на хората там. Само Ботсвана може да се похвали с обратното. Според данни на Световната банка тя е една от най-проспериращите страни в Субсахарска Африка.

Председателят на Африканския съвет за диамантите М'Зее Фула Нгенге обяснява, че "В Демократична република Конго открай време има нестабилност и конфликти, които са плод на повсеместна алчност, постколониални разцепления и липса на отчетност в публичния сектор и правителството". 

Подобна е ситуацията и в други африкански държави, богати на природни залежи. 

Според Нгенге само малцина се възползват пряко от тежкия труд на миньорите, които биват експлоатирани и държани на ръба на оцеляването. Регионалните конфликти не само допринасят за тази смесица от контрол и незаконно потисничество, но всъщност са от полза за големите имена в търговията с диаманти. Те им позволяват да определят цената на труда. Нгенге казва, че "всички страни около Конго са изложени на риск от дестабилизация заради силната насоченост към добив, злоупотреби и измами".

Общото между Конго, Ангола, Мозамбик и много други държави с големи природни ресурси е това, че те имат както официална, така и нелегална добивна промишленост.

В продължение на над 10 години Кайонго Аделино е бил миньор - неофициално. 49-годишният мъж разказва, че тези "нелегални миньори" имат "спонсори", които плащат за работата им и купуват диамантите. "Спонсорът" им дава храна и стоки от първа необходимост, докато миньорите търсят диаманти. Когато работниците продадат намерените от тях скъпоценни камъни, стойността на раздадените стоки се приспада от сумата, която би им се полагала.

"Последния път, когато продадох диамант, ми казаха, че той струва 1250 долара. Това не са реални цени. Знам, че на легалния пазар цената е съвсем различна", казва Аделино пред DW.

Нелегалните търсачи на диаманти като него дори не получават цялата сума от намерен диамант -  т.нар. спонсор задържа 50% от стойността на продажбата. Останалите 50% се разпределят между търсачите.

Данните на Африканския съвет за диамантите сочат, че при контрабандата на необработени диаманти с африкански произход се губят между 28% и 32% от приходите от общото производство на диаманти в Африка.

Нгенге твърди, че този приход се отнася конкретно за необработени и естествени, недокументирани или несертифицирани диаманти, които се внасят контрабандно от африканските страни към основните диамантени центрове извън континента.

"В някои случаи много от незаконно транспортираните диаманти се конфискуват и стават собственост на държавата допълни той. Според Нгенге "развитите държави" носят вина за това - защото си затварят очите за бездействието.

"Понякога диамантите се крадат от мините в Ангола и се транспортират до Конго, а след това се изнасят за Дубай с документи, в които се посочва, че тези диаманти идват от Република Конго, а те всъщност са от Ангола. За щастие, това не се случва в мащаба, в който беше между 2000 и 2015", смята експерт по прането на пари от нелегалната търговия с диаманти.

По този начин се избягват митническите тарифи и други такси, прикрива се произходът на скъпоценните камъни, заобикалят се трудовите стандарти и се манипулира динамиката на цяла индустрия, изградена на принципа на търсенето и предлагането.

Според председателя на Африканския съвет по диамантите единственият начин за борба срещу подобна дейност би бил борбата срещу бедността.

Рафаел Маркеш де Мораиш, анголски журналист и активист, автор на книгата "Кървави диаманти", критикува реформите в анголския и международния диамантен сектор.

На практика местните жители на богатите на диаманти общности в Африка не виждат никакви ползи от това богатство, тъй като скъпоценните камъни постъпват в Антверпен и Дубай по нелегален начин. "Търговците представят диамантите като чисти, но истината е, че те не са такива", подчерта Маркеш.

Журналистът призовава за реформи в диамантения сектор на Ангола. Според него правителството трябва да определи политики, които да са в полза на общностите.

Местните общности се експлоатират при добива на диаманти и от руската група "Alrosa", която има интереси в Ангола и други части на Африка.

Маркес де Мораиш смята, че Кимбърлийският процес за международна търговия с необработени диаманти е особено погрешен в контекста на настоящите геополитически съображения. Той е на мнение, че участието на Русия в търговията с африкански диаманти чрез руската корпорация спомага за финансирането на агресивната война в Украйна, като същевременно продължава да експлоатира и местното население.

"Белгийският министър-председател се готви да изпрати белгийски войници в Украйна, докато страната продължава да участва и да предоставя пари на Русия с приходите от продажбата на необработените си диаманти в Антверпен - кървави диаманти", обобщи експертът по нелегална търговия с диамантите.

Снимка: БГНЕС