Директорът на ЦРУ: Съюзът между Русия и Иран е смущаваш

"Путин мисли, че може да накара времето да работи за него", смята Уилям Бърнс

27.02.2023 | 10:34 Редактор: Петя Кръстева
Директорът на ЦРУ: Съюзът между Русия и Иран е смущаваш

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви пред "Face the Nation" на CBS, че съюзът между Русия и Иран се развива бързо, което той определя като "смущаващо".

"В момента се движи с доста бърза скорост в много опасна посока - знаем, че иранците вече са предоставили стотици ударни дронове на руснаците, които те използват, за да причинят болка на украински цивилни и украинска цивилна инфраструктура. Знаем, че те са предоставили боеприпаси за артилерия и за танкове", подчерта Бърнс.

По думите му ЦРУ също вижда признаци, че Русия предлага да помогне на иранците в тяхната ракетна програма и най-малкото обмисля възможността да предостави изтребители на Иран в замяна на военна помощ в текущите военни действия. Бърнс също описа разговора си с директора на руското външно разузнаване и отбеляза, че руският президент Владимир Путин е "твърде уверен“ в способността си да победи Украйна.

Той определи дискусията с Наришкин като "доста обезсърчаваща", но отбеляза, че е разбрал някои ключови точки.

"Моята цел не беше да говоря за преговори. Това е нещо, което украинците ще трябва да обсъдят с руснаците, когато сметнат за добре. Идеята беше да изясня на Наришкин, а чрез него и на президента Путин сериозните последици, ако Русия някога избере да използва и ядрено оръжие от какъвто и да е вид", отбеляза Бърнс, цитиран от "Фокус".

Той допълни още, че от разговора си с Наришкин е разбрал, че Путин смята, че "може да накара времето да работи за него и вярва, че може да унищожи украинците, че може да измори нашите европейски съюзници, че политическата умора в крайна сметка ще настъпи“.

Снимка: БГНЕС