САЩ "хвърлиха в коша" предложението на Китай за прекратяване на войната

"Това беше война по избор на Путин, водена срещу Украйна", заяви съветникът по национална сигурност Джейк Съливан

24.02.2023 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
САЩ

Китай призова за примирие от 12 точки между Русия и Украйна, с което цели прекратяването на войната, но изглежда предоставяше прекалено много отстъпки на Москва и нямаше голяма вероятност да получи сериозна подкрепа докато войната навлиза във втората си година.

Няколко от мерките, изложени от Китай в специален документ, ако бъдат осъществени, очевидно ще облагодетелстват руския президент Владимир Путин. Това включва мярка за прекратяване на огъня, която би оставила руските войски на сегашните им позиции в украинска територия, както и призив за незабавно прекратяване на всички санкции, които не са одобрени от Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, каза в интервю за CNN, че предложението на Китай е трябвало да приключи след първата точка, която призовава за "зачитане на суверенитета на всички държави".

"Тази война можеше да приключи още утре, ако Русия спре да напада Украйна и изтегли силите си. Украйна не е нападала Русия. НАТО не е нападала Русия. Съединените щати не бяха нападнали Русия. Това беше война по избор на Путин, водена срещу Украйна", настоя Съливан.

Скептицизмът от страна на САЩ и Европа още преди обявяването на мирното предложение подчерта как в много столици Китай не се възприема като безпристрастен посредник в конфликта, в който загинаха десетки хиляди души и милиони в Украйна бяха прогонени от домовете си.

Пекин неведнъж е защитавал няколко от основанията на Русия да започне война - най-вече за да се противопостави на разширяването на НАТО - като същевременно настоява, че не подкрепя самото нахлуване.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС