България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кънчев: Русия не успя да победи Украйна, Китай е по-опасен противник за САЩ

Според експерта по международни отношения ще се създаде нов световен ред

23.02.2023 | 09:24 Редактор: Ирена Бакърджиева

24 февруари 2022 г. - едва ли има някой, който може да забрави деня, в който Русия даде начало на инвазията в Украйна.

"След една година война се открояват ясно 4 основни тенденции. Първата от тях е свързана с факта, че за година руската армия не успя да се справи с Украйна. Вторият важен факт е, че специалната операция на Путин генерира процес на небивал възторг към НАТО. Третият факт е светкавичното лидерство на САЩ. Четвъртата тенденция е свързана с това, че е налице начален процес на обединяване на автократичните и силно тоталитарни и авторитарни режими в един блок", заяви експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на отбраната проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин".

Според него Русия не е успяла да победи Украйна поради няколко фактора – първо, лоша преценка на Русия за стратегическата ситуация, второ - надценяване способностите на руската армия, трето - високотехнологичното превъзходство на западната армия над руската.

"Световният ред се защитава с всички сили от западните демокрации и част от тази защита е консолидирането на Запада", каза проф. Кънчев пред Bulgaria ON AIR и даде с пример посещението на Джо Байдън в Киев.

"Присъствието на американския президент в разгара на бойните действия показва, че в най-тежкия момент от конфликта е в състояние да отиде лично на бойното поле и да окуражи украинците", обясни проф. Кънчев.

По думите му четирите изброени фактора ще генерират процес, в който ще бъде създаден друг световен ред, друга архитектура за сигурност. Проф. Кънчев посочи, че това са нормални процеси на глобалната сцена и определи като пропаганда думите на Путин, че Западът е започнала войната.

Проф. Кънчев коментира и замразяването на участието на Русия в договора "Нов СТАРТ": "Пак пропагандно клише. Русия не е излязла от договора. Те не искат да работят повече по договора. Русия ще продължи да дава информация на Америка за предислокацията на своите ракетно-ядрени сили."

"Китай подкрепя Русия. Новата стратегическа концепция на НАТО посочва, че Китай е изключително опасен противник. Той е по-опасен противник за САЩ, западните либерални демокрации и НАТО, в това число и Русия. Винаги световният ред след война се създава от победителя от войната", подчерта проф. Кънчев.

Той смята, че в България прекалено се преекспонират събитията около войната, тъй като имаме ниска стратегическа култура.

"Санкциите дават резултат за Русия, макар че руската икономика не е за подценяване. Това е голяма държава със съюзник в лицето на Китай и други държави от Централна Азия. В сферата на военното производство санкциите имат огромен ефект, тъй като Русия започва да се задъхва при производството на високотехнологични оръжия и те почти не се виждат вече на бойното поле, за разлика от първите месеци", категоричен е проф. Кънчев.

Той отбеляза, че руският народ и политическото ръководство не са разединени. Гостът смята, че скоро никой няма да измести Путин, нито ще му бъде направен преврат, но се вижда, че Русия става все по-самотна и изолирана на глобалната сцена и след войната Русия трудно ще се върне на полето на европейската дипломация, а отношенията със САЩ ще бъдат много тежки.

Гледайте целия разговор във видеото.