ЕС: Ще подкрепим Украйна в политическо, икономическо и финансово отношение

10-ият санкционен пакет ще бъде приет, казват в изявление европейските лидери

23.02.2023 | 22:10 Редактор: Вяра Димова
ЕС: Ще подкрепим Украйна в политическо, икономическо и финансово отношение

ЕС ще продължи да подкрепя Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение, включително чрез бързо координирано възлагане на обществени поръчки от европейската промишленост.

Ще подкрепим и възстановяването на Украйна, за което ще се стремим да използваме замразени и блокирани руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право. Това се казва в изявление на европейските лидери в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна. В него се подчертава, че 10-ият санкционен пакет ще бъде приет, а също така ще има и действия срещу тези, които се опитват да заобиколят мерките на ЕС.

Досега Съветът на ЕС не успя да постигне съгласие по поредния кръг от ограничителни мерки и постоянните представители на страните-членки се събират отново утре сутринта, съобщи БНР.

"Ще направим всичко необходимо за победата на Украйна, спазването на международното право, възстановяването на мира и териториалната цялост на страната в рамките на международно признатите ѝ граници, възраждането на Украйна и въздаването на справедливост. Няма да спрем, докато не постигнем това", са категорични европейските ръководители.

Снимка: Bloomberg.com