Захарова: Лавров и Ван И не са обсъждали никакъв китайски мирен план за Украйна

Говорителката на МВнР подчерта, че всички мирни идеи се провалят поради желанието на САЩ да отслабят федерацията

22.02.2023 | 21:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Захарова: Лавров и Ван И не са обсъждали никакъв китайски мирен план за Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров и най-високопоставеният представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И не са обсъждали никакъв "китайски мирен план" за Украйна, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Вземаме си бележка за изявленията на някои западни политици и медийните съобщения за някакъв китайски мирен план. Както обикновено, те изкривяват реалната картина", коментира Захарова.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза: "китайските партньори ни запознаха със своята гледна точка за първопричините за украинската криза, както и с подходите си за нейното политическо уреждане". "Нямаше разговори за какъвто и да било отделен мирен план", увери Захарова. В същото време тя спомена за "тясно взаимодействие" между Москва и Пекин, чиито подходи по въпросите на международната сигурност "са близки или съвпадат".

Съобщения, че Китай се готви да представи свой мирен план за Украйна, се появиха на Мюнхенската конференция по сигурността в края на миналата седмица. Подробности не бяха дадени, но украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи категорично възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир.

Днес Мария Захарова каза, че диалогът с Украйна е невъзможен, тъй като тя иска Русия първо да се изтегли от Крим и Донбас, предаде БТА.

Всички мирни идеи за Украйна се провалят поради желанието на Съединените щати да отслабят Русия, а след това да се съсредоточат върху сдържането на Китай, увери тя.

"Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението", цитира Захарова прочутата фраза от романа на Достоевски "Престъпление и наказание" по повод посещението на американския президент Джо Байдън в Украйна в понеделник.

Снимка: БГНЕС