Щастлива развръзка със сирийското бебе Ая, превърнало се в символ на живота

Момиченцето бе кръстено на името на майка си

22.02.2023 | 13:49 Редактор: Михаела Димитрова

Роднини осиновиха бебето Ая, родено под развалините след опустошителния трус в Сирия. Щастливата развръзка на историята трогна хиляди хора по света.

Откриват Ая затрупанa под отломките на жилищната сграда на семейството. Като по чудо момиченцето още било свързано чрез пъпната връв с майка си, която обаче е загинала. При труса загива и семейството на Ая. В трагедията обаче има и лъч надежда.

След повече от 10 часа, прекарани под развалините, чичо ѝ Халил я изважда и я отвежда в болница. Там ѝ дават името Ая - в превод от арабски - "Божие чудо."  Халил е омъжен за сестрата на бащата на Афраа. Двойката има четири дъщери и двама синове, но с радост осиновяват и приемат в дома си и новороденото момиченце. 

"Няма да правя разлика между нея и моите деца. Тя дори ми е по-скъпа, защото ще пази жив спомена за баща ѝ, мaйка ѝ, братята и сестрите ѝ", споделя Халил. Заедно със сестрата на починалата майка той има четири дъщери и двама синове, които сега живеят в изградени палатки. Въпреки тежките условия, семейството гледа с надежда.  

"Когато стане голяма, ще ѝ разкажем какво се е случило. Няма да ѝ спестим нищо", категоричен е чичото.

Съдбата на момиченцето предизвика вълна от съпричастност. Хиляди предложиха да осиновят детето. Властите обаче взеха решение да се направи ДНК тест, за да се установи, че момиченцето и леля му имат родствена връзка.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
3 rate up comment rate down comment 2
КОТКАТА
преди 1 година
Халил е омъжен за сестрата .... ?!?Какви простотии пишете, бе?!!?!! Сигнализирай за неуместен коментар