Олена Зеленска заплаши с наказания нашествениците-изнасилвачи

Сексуалното насилие се използва като оръжие в тази война, заяви тя

22.02.2023 | 12:58 Редактор: Михаела Димитрова
Олена Зеленска заплаши с наказания нашествениците-изнасилвачи

Сексуалното насилие съзнателно се използва като оръжие в тази война. Още по-жестоко, още по-цинично, защото унищожава не само тялото, но и психиката на хората. Това написа във Facebook първата дама на Украйна Олена Зеленска.

"На жертвите им е винаги трудно да говорят за това. И все пак те намират сили да свидетелстват и нашите следователи събират тези показания. Офисът на главния прокурор създаде специален отдел за управление на разследването на престъпления, свързани със сексуално насилие", продължава Зеленска.

Тя споделя също, че ще засегне темата за сексуалните престъпления на руските имигранти на 67-ата сесия на Комисията на ООН за състоянието на жените, която ще се проведе скоро в Ню Йорк.

"Украйна е готова да свидетелства за престъпността на руските методи на война на всички възможни основания. Вече си съдействаме на Международния наказателен съд. И когато най-накрая се създаде специален международен трибунал за престъплението агресията на Русия срещу Украйна, за което Украйна настоява, сексуалното насилие определено ще му стане тема, така че нашествениците-изнасилвачи неизбежно да настигнат наказанието", написа още първата дама.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година