Идва ли краят на 30-годишния конфликт между Армения и Азербайджан?

Арменският премиер е представил проект за пълен мирен договор

18.02.2023 | 21:28 Редактор: Петя Кръстева
Идва ли краят на 30-годишния конфликт между Армения и Азербайджан?

"Армения и Азербайджан да се възползват от "историческата възможност" да сложат край на продължаващия от десетилетия спор за района на Нагорни Карабах", призова държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Двете страни са водили две войни за контрол над населения с арменци анклав в Азербайджан, в които са загинали десетки хиляди души.

Оттогава мирните преговори между бившите съветски републики, водени с международно посредничество, не са дали почти никакъв резултат. Aрменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че е представил на Баку проект за пълен мирен договор, който да сложи край на спора между кавказките съседи.

"Вярваме, че Армения и Азербайджан имат наистина историческа възможност да осигурят траен мир след повече от 30 години конфликт", заяви Блинкен преди срещата с Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, пише БГНЕС.

"Самите страни подновиха фокуса си върху мирния процес, включително чрез директни разговори, както и с ЕС и с нас. Съединените щати остават "ангажирани да направят всичко възможно, за да подкрепят тези усилия ", каза Блинкен.

Снимка, архив: БГНЕС