Нидерландия "къса връзките си" с Русия, гони дипломати от Хага

"Русия продължава да се опитва да вкарва разузнавателни агенти в страната", смята Вопке Хукстра

18.02.2023 | 20:26 Редактор: Петя Кръстева
Нидерландия

Нидерландия закрива консулството си в Санкт Петербург, ограничава броя на руските дипломати в Хага и закрива руската търговска мисия в Амстердам. Някои руски дипломати ще трябва да напуснат Холандия в рамките на две седмици, съобщи още външното министерство.

"Русия продължава да се опитва да вкарва разузнавателни агенти в Нидерландия под прикритието на дипломати. Не можем и не трябва да позволим това", заяви министърът на външните работи Вопке Хукстра. Търговското представителство в Амстердам ще бъде закрито до вторник, съгласно правителствена заповед, а консулството в Санкт Петербург ще бъде затворено от понеделник, съобщи БГНЕС.

Русия също така отказва да издаде визи на холандски дипломати, които биха работили в консулството в Санкт Петербург или в посолството в Москва, съобщиха от външното министерство. В отговор на това е взето решение да се ограничи броят на дипломатите в руското посолство в Хага, така че да съответства на броя на дипломатите в нидерландското посолство в Москва.

"По този начин известен брой дипломати ще трябва да напуснат страната в рамките на две седмици", заявиха от министерството, без да уточняват броя им.

Снимка: БГНЕС