МВФ се споразумя с Украйна за приемане на кредитна програма, Киев очаква $20 млрд.

Украинската икономика се е свила с 30% през 2022 г.

17.02.2023 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева
МВФ се споразумя с Украйна за приемане на кредитна програма, Киев очаква $20 млрд.

Международният валутен фонд е постигнал споразумение с Украйна на ниво служители за приемане на пълноценна кредитна програма, която ще подкрепи кандидатурата на страната за влизане в ЕС, съобщиха от фонда. Кредитната програма трябва да осигури на Киев пари за функционирането на държавата и извършване на нужните реформи.

Украйна се надява на кредитна програма от МВФ в размер до 20 милиарда долара. Тъй като инвазията на Русия навлиза във втората си година, страната е изправена пред очаквана обща нужда от външно финансиране от 40-57 милиарда долара през 2023 г., информира БНР.

Украинската икономика се е свила с 30% през миналата година, което е по-малко от очакваното, смятат от фонда. Според експертите инфлацията е започнала да се забавя, въпреки че краткосрочната икономическа перспектива се е влошила заради унищожаването на критична инфраструктура от руските бомбардировки.

От МВФ смятат, че "икономиката се приспособява" и се очаква "постепенно икономическо възстановяване през годината".

Водената от Гавин Грей мисия на фонда се е срещнала с украинските власти в полската столица Варшава, става ясно от съобщението.

Снимка: БГНЕС