Държавите от ЕС ще купуваме боеприпаси за Украйна на стойност €4 млрд.

Естония изчисли, че украинските сили изстрелват до 7000 артилерийски снаряда на ден

17.02.2023 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева
Държавите от ЕС ще купуваме боеприпаси за Украйна на стойност €4 млрд.

Естония внесе предложение 27-те страни членки на ЕС да внесат още 4 млрд. евро в съвместен фонд, за да се закупят 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна. Министър-председателят Кая Калас заяви, че планът е подобен на схемата за общи покупки в целия ЕС, която блокът използва за ваксините за Ковид-19 по време на пандемията.

На събранието на външните министри на ЕС в понеделник се очаква да започне дебат по предложението.

На срещата ще присъства и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който се очаква да отправи призив за повече оръжия за Киев.

Няколко европейски дипломати заявиха, че естонското предложение е било широко приветствано, но че през следващите седмици ще се работи повече, за да се опитат да изработят конкретен план, пише БГНЕС.

Службата за външни работи на ЕС трябва да излезе със собствени предложения, а министрите на отбраната ще обсъдят въпроса по-подробно следващия месец.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди тази седмица, че разходите на Украйна за боеприпаси са "многократно по-високи" от темповете на производство в членовете на алианса.

Естония изчислява, че украинските сили изстрелват до 7000 артилерийски снаряда на ден в своята отбранителна война с Русия. Но европейската отбранителна индустрия се оценява, че в момента произвежда максимум 25 000 снаряда месечно.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Има бедстващи хора, а тези щели да купуват боеприпаси за милиарди. Сигнализирай за неуместен коментар