Политолог: Пострадалите области в Турция са бедни, трудно ще се възстановят

Ердоган обеща 30 хил. къщи на останалите без дом

17.02.2023 | 14:48 Редактор: Петя Кръстева

Възстановяването на щетите от разрушителното земетресение в Турция и Сирия ще бъде дълъг и болезнен процес. Земетресението само ескалира процеси, които бяха започнали да набират скорост. Това каза политологът от Института по балканистика към БАН Мариян Карагьозов.

Над 40 хил. жертви, хиляди паднали сгради и силно разрушена инфраструктура. Това са щетите, които засега търпят Сирия и Турция след земетресението. Ердоган, който през май ще се яви на избори, обеща от следващия месец държавата да започне строителството на 30 хил. къщи за останалите без дом, както и затягане на стандартите за строителството. ООН съобщи по-късно, че сирийският президент Башар Асад е одобрил отварянето на два нови гранични пункта между Турция и Сирия за първоначален период от три месеца, за да се улесни навременната доставка на хуманитарна помощ. По данни на организацията 9 млн. души в Сирия са засегнати от земетресението.

"В Турция бяха засегнати 10 области, в които живеят около 13,5 млн. души, които са около 15% от населението на страната. Ако погледнем тези данни под друг ъгъл ще видим, че тези 10 области произвеждат едва около 10% от БВП на страната. Тоест това са относително по-бедни области. Така че и възстановяването на инфраструктурата и домовете ще отнеме повече време", смята Карагьозов.

По думите му в Сирия има усложняващи фактори, сред които и фактът, че районите, в които в Сирия се произвежда петрол, се намират в една източна част на страната, която е под контрола на прокюрдските сили.

"Нито други бунтовници, нито правителството имат достъп до местните ресурси от петрол. Това означава, че тежката техника има проблеми с доставката на гориво, а без тежка техника спасителните работи и разчистването на руините е много по-трудно", отбеляза гостът.

На територията на Турция има около 4 млн. сирийски бежанци, изтъкна Карагьозов.

"Антисирийските настроения започнаха постепенно да набират скорост в Турция. Когато хората се боят за хляба си, се насочват към най-уязвимите - сирийските бежанци. Те работят нелегално, с много лоши условия - 6 дни в седмицата по 12 часа. Често работят за заплащане под минималните възнаграждения, което не се отразява добре на турските граждани - оказва натиск надолу върху заплатите", обобщи той.

Четете повече по темата на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС