Полицията във Виетнам откри около 2000 мъртви котки, предназначени за медицина

Ежегодно в страната до един милион котки стават жертва на незаконната търговия с диви животни

17.02.2023 | 12:33 Редактор: Ирена Бакърджиева
Полицията във Виетнам откри около 2000 мъртви котки, предназначени за медицина

Виетнамската полиция е открила около 2 000 мъртви котки, предназначени за използване в традиционната медицина, съобщиха държавните медии. Досега никой не е бил арестуван по случая.

Телата на котките са открити в четвъртък в кланица в провинция Донг Тап в делтата на Меконг заедно с 480 живи животни, според официалния вестник на провинцията. Котките са били в хладилно помещение и се смята, че са били предназначени за Северен Виетнам.

Някои жители на страната вярват, че екстракти от котешки кости могат да помогнат за лечение на заболявания като астма и остеопороза.

Според организацията за защита на животните "Четири лапи интернешънъл" всяка година във Виетнам до един милион котки стават жертва на незаконната търговия с диви животни, информира БГНЕС.

Консумацията на кучета и котки е законна в страната. Много ресторанти предлагат месото, но се нуждаят от сертификати, за да докажат произхода на животните. Кланицата в Донг Тап не е предоставила документи, които да разрешават убийствата и да описват подробно проследяването им.

Производството на традиционна медицина е основен двигател на незаконната търговия с диви животни в Азия, а Виетнам е едновременно център за потребление и транспорт.

Снимка: БГНЕС