Напливът от украинци в Германия подмлади застаряващото население в страната

Милион са вече избягалите от войната

16.02.2023 | 18:18 Редактор: Вяра Димова
Напливът от украинци в Германия подмлади застаряващото население в страната

Почти един милион души са избягали от Украйна в Германия миналата година, надхвърляйки общия брой, дошли в страната от Близкия изток при последната голяма вълна на имиграция в Европа по време на войната в Сирия през 2015 г., съобщава Федералната статистическа служба Destatis.

Притокът от Украйна на много жени и деца в резултат на инвазията на Русия преди почти година обърна тенденцията на стагнация на населението на Германия, като го увеличи с повече от 1%.

Украинците сега представляват повече от 1,2% от общото германско население, съставлявайки втората по големина популация от чужденци, живеещи в страната след тази на турците.

Общата нетна имиграция от Украйна към Германия е била 962 000 през миналата година, като в рамките на 2022 г. почти 1,2 млн. хора от Украйна са влезли в страната, съобщи федералната статистическа служба въз основа на оценката си на статистиката за миграцията.

"Това означава, че нетната имиграция от Украйна към Германия миналата година е била по-голяма от тази от Сирия, Афганистан и Ирак взети заедно през 2014 г. и 2016 г. (834 000 души)", посочи Destatis, цитирана от БНР.

На много украински мъже е забранено да напускат страната, за да помогнат във военните действия срещу руските войски. В резултат на това жените и момичетата съставляват 63% от пристигащите в Германия от Украйна, докато младежите под 18 години съставляват 35%.

Напливът подмлади застаряващото население на Германия. Само 13% от украинските имигранти са на възраст над 60 години, в сравнение с 30% за общото германско население.

Снимка: Bloomberg.com