Намалява подкрепата на американците към доставките на оръжия за Украйна

Близо 30% са против тези действия на САЩ

15.02.2023 | 11:20 Редактор: Вяра Димова
Намалява подкрепата на американците към доставките на оръжия за Украйна

С наближаването на първата годишнина от руската инвазия американските граждани все по-малко подкрепят доставянето на оръжия за Украйна и прякото икономическо съдействие, показва проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП-НОРК (AP-NORC).

48% процента казват, че одобряват САЩ да изпращат оръжия на Украйна, докато 29% са против, а 22% заявяват, че нямат мнение по въпроса. През май 2022 г., малко след началото на войната, 60% от американските граждани са казвали, че подкрепят изпращането на оръжия на Украйна. 

Американците са почти поравно разделени, що се отнася до изпращането на правителствени средства директно на Украйна, като 37% са съгласни, 38% не са, а 23% нямат мнение, информира БТА.

Резултатите за намаляващата подкрепа за Украйна стават ясни в момент, в който президентът Джо Байдън се готви за посещение в Полша следващата седмица, където ще отбележи първата годишнина от най-сериозния конфликт в Европа от Втората световна война насам.

Байдън многократно заяви, че Щатите ще помагат на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", за да отблъсне руската инвазия, която започна на 24 февруари миналата година. 

Снимка: БГНЕС