Китай: САЩ изпращаха балони във въздушното пространство над 10 пъти за година

Това задълбочава спора между двете сили

13.02.2023 | 11:11 Редактор: Искра Ангелова
Китай: САЩ изпращаха балони във въздушното пространство над 10 пъти за година

Вашингтон е изпращал балони във въздушното пространство на Китай повече от 10 пъти от януари 2022 г. насам, заявиха от китайското външно министерство. Това задълбочи спора между двете сили, след като предполагаем китайски наблюдателен кораб беше свален над САЩ.

"Само от миналата година насам американски балони са прелетели незаконно над Китай повече от 10 пъти без никакво одобрение от китайските власти", заяви говорителят на външното министерство Ван Уенбин по време на брифинг, като призова САЩ да "променят курса си и да се самоанализират, вместо да клеветят и обвиняват Китай".

В края на януари САЩ обявиха, че над територията на страната се носи гигантски китайски балон, определен от американските власти като шпионски. Той беше свален на 4 февруари от самолет F-22 край бреговете на Южна Каролина. Китай настояваше, че балонът е извършвал метеорологични изследвания.

Пентагонът заяви, че балонът е имал гондола с размерите на три автобуса и е тежал повече от един тон; че е бил оборудван с множество антени и е имал слънчеви панели, достатъчно големи, за да захранват няколко сензора за събиране на разузнавателна информация.

Няколко дни по-късно американски изтребители свалиха друг обект край северната част на Аляска, съобщиха военните, като добавиха, че той е бил "в рамките на суверенното въздушно пространство на САЩ над териториалните води на САЩ".

В събота американски изтребител F-22, действайки по заповед на САЩ и Канада, свали "високопланински обект" над централната част на канадската територия Юкон, на около 100 мили (160 км) от границата със САЩ, като заяви, че той представлява заплаха за гражданските полети.

"В неделя Байдън нареди на американските военни самолети да свалят неидентифициран обект над езерото Хюрън "от съображения за сигурност", заяви високопоставен служител на администрацията на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Обектът беше описан като осмоъгълна структура с висящи от нея жици и не се считаше за военна заплаха за нищо на земята, но можеше да представлява опасност за гражданската авиация, тъй като летеше на около 6000 метра в Мичиган.

Съединените щати заявиха, че балоните са били част от "флотилия", която е обхванала пет континента. Някои анализатори твърдят, че това може да е началото на мащабно китайско наблюдение, насочено към чуждестранния военен потенциал преди евентуално изостряне на напрежението около Тайван през следващите години.

Снимка: БГНЕС