135 000 руски войници са загинали по време войната - какво показват руските загуби?

Украинските загуби са преувеличени, смята военният експерт Густав Гресел

12.02.2023 | 15:16 Редактор: Вяра Димова
135 000 руски войници са загинали по време войната - какво показват руските загуби?

Една разпространявана в социалните мрежи графика очевидно цели да покаже военното превъзходство на Русия във войната, започната от нея срещу Украйна. Тя изброява човешките загуби на двете страни така: Русия била изгубила 18 480 войници, а Украйна - 157 000; ранените руснаци били 44 500, а ранените украинци - 234 000. Коментар под графиката гласи : "Украйна се обезкървява".

Пред АРД военният експерт Густав Гресел определя тази графика като "абсолютно недостоверна". По неговите думи "руските загуби са доказуемо по-високи, отколкото са представени там". Нидерландският разследващ сайт Oryx привежда фотографски доказателства за загубата на над 3500 танкове и бронетранспортьори от руска страна, докато цифрата в графиката е само 889.

В същото време украинските загуби са преувеличени, казва Гресел. Така например украинските ВВС изобщо не са разполагали с над 302 самолета в началото на войната - респективно изброените загуби са по-големи от наличните количества. АРД и тук привежда данни от сайта Oryx, съгласно който Украйна е изгубила само 57 самолета. Военният експерт Гресел е категоричен, че целта на графиката е пропаганда, тъй като "ако загубите отговаряха на истината, Украйна нито би могла да защити Киев, нито да освободи Харков и Херсон, нито да удържи фронта в Донбас".

АРД пояснява, че числата в графиката очевидно са от турския новинарски сайт "Hürseda Haber", който на свой ред вероятно се позовава на сведения от израелските тайни служби от 14 януари тази година, пише DW.

Американска ютюбърка с над половин милион абонати ги тиражира, помествайки видео, озаглавена "МОСАД дава ИСТИНСКИТЕ числа за броя на загиналите от Украйна и Русия. Те са мрачни за Украйна".

Яснота по въпроса за размера на загубите няма - отбелязва АРД. Русия и Украйна редовно обявяват какви са данните за загубите на противниковата страна, но много рядко споменават своите собствени.

Според украинското министерство на отбраната от началото на войната досега са загинали над 135 000 руски войници. Самата Русия обявява до началото на септември за само 6000 свои жертви. Но съобщава за 61 000 загинали украинци от началото на войната, докато през декември Украйна определи броя им на 13 000.

Рафаел Лос от мозъчния тръст "Европейски съвет за външни отношения" казва пред АРД, че по време на война е почти невъзможно да се установят точно загубите на хора и материали. Но като цяло се знае повече за руските загуби, отколкото за украинските, посочва той. Обяснението: "Руските войски и тяхната дейност са обект на западните разузнавания".

Политоложката Сара Бундцен на свой ред изразява пред АРД становището, че графиката е пример за проруска пропаганда. Внушенията ѝ са насочени срещу западните доставки на оръжие, но цели и разпалване на страховете в обществото, казва Бундцен. "Създаването на фалшиви инфографики принципно помага за илюстрацията на твърдения. Освен това те често се разпространяват бързо по различни канали и мрежи."

Проруските пропагандисти, които разпространяват подобни подвеждащи съдържания за войната, поддържат акаунти с голям брой последователи, но не са директно под контрола на Кремъл, а действат на базата на собствените си интереси в търсене на повече внимание и монетаризация на този вид пропаганда, смята Бундцен, цитирана от АРД.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Bb
преди 1 година
Израелците много добре са ви го казали.Няма как да сте по добри от МУСАД.Колкото до самолетите толкова са си. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Кире коравио
преди 1 година
Брей мама му стара ,много точни данни имате. Да не би да са от форин офис? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Ххс
преди 1 година
Добре де евроатлантици, а загубите на урките какви са, ааа чакай те само нанасят непоправимо загуби на врага и не търпят загуби Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Kosyo Todorov
преди 1 година