Орбан най-големият привърженик на Путин? Единствен не аплодира Зеленски в Брюксел

Русия подложи Украйна под ракетен обстрел в деня на завръщането на президента от обиколката си в Европа

10.02.2023 | 18:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Поредна вълна от удари с дронове и ракети през нощта и по светло в голяма част от Украйна в деня, в който президентът Володимир Зеленски се връща от обиколката си в Европа. Взривове отекнаха в родния град на Зеленски Кривой рог. За експлозии и изключване на електроснабдяването съобщиха в общо 6 области. А от Киев дойде информацията, че руски ракети са прелетели над територията на Румъния и Молдова.

Под ракетен обстрел се оказаха Одеса, Киев, Харков. Само в Запорожие са нанесени 17 удара в рамките на един час. Според властите това е най-големият брой удари, нанесени от Русия по Запорожие в такъв кратък период от началото на пълномащабната война на Москва срещу Украйна. Най-вероятно става дума за нападение с ракети C-300, а целта - енергийна инфраструктура. 

Около 4:00 ч. сутринта руските сили са нанесли удари и по критична инфраструктура в Харков. Седем души са ранени. Прекъснато е електрозахранването в някои части на града. Около 150 000 домове са останали без електричество. Никой не е пострадал в Киев според кмета на града. Експлозии бяха чути в Киев, където жителите бяха призовани да се скрият в тунелите на метрото. 

"Врагът изстреля най-малко 70 ракети при още една масирана атака срещу Украйна тази сутрин", заяви Зеленски.

А нямаше как да остане незабелязано това, че премиерът на Унгария беше единственият, който не аплодира украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел. Виктор Орбан е считан за най-големия привърженик на Владимир Путин в Европейския съюз. Самият Зеленски посети Лондон, Париж и Брюксел, където говори пред европейския парламент, и град Жешов, където се срещна с полския президент Анджей Дуда. А на белгийския крал Филип подари отломки от ракета.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че обмисля да лиши Владимир Путин от най-високото отличие на Франция. Руският лидер получи Ордена на почетния легион през 2006 г. от бившия френски президент Жак Ширак.

Снимка: Bloomberg.com


3
0 rate up comment rate down comment 1
Минчо
преди 1 година
Началниците що у се връзват и му пляскът заеха се с Орбан Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 1
Путинист ли е Орбан?
преди 1 година
Как да го аплодират? ЕС е на път да се срине заради него. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
гном
преди 1 година
що пък трябва да го аплодира заради пропадането на Европа ли или че я води към рецесия здраво Сигнализирай за неуместен коментар