Още има надежда - вадят оцелели и 100 часа след труса, лекари апелират за помощ

Местните казват, че огромният брой рухнали сгради се дължи до голяма степен на лошото строителство

10.02.2023 | 13:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

Продължава битката на спасителите за всеки жив изпод руините след опустошителното земетресение. Според експерти хора могат да оцелеят и седмица под отломките, но всичко зависи от това колко тежко са пострадали, колко дълбоко са затрупани и колко лошо е времето.

Макар с всеки час надеждата за намиране на оцелели да се стопява, повече от 100 часа след труса чудеса продължават да се случват. 14-годишната Фатма е спасена и извадена от развалините. Екип от спасители и доброволци я изнасят към линейката. 

Новородено бебе и майка му бяха спасени след около 90 часа, прекарани под развалините. А по лицата на онези, които обикалят около отломките с надежда да чуят нечий глас, са изписани изтощение и скръб. Въпреки умората те не се отказват. 

"Хатай изчезна от картата. Изравнен е със земята. Вадим трупове, просто кошмарна гледка", посочи местен жител.

Хиляди сгради са рухнали, а спасители обясняват, че това, което не е срутено, е напът да рухне всеки момент.

"Тази сграда рухва. Ще бъде съборена. До нея има други две сгради, опитваме се да си проправим път и да стигнем до заклещени деца", каза спасител.

Моменти като тези обаче вдъхват надежда на спасителите – когато извадят оцелял под отломките. A местните казват, че огромният брой рухнали сгради се дължи до голяма степен и на лошото строителство. 

"Всички са ядосани, строителството не е добро, евтини материали се купуват, няма контрол", смята друг гражданин на Турция.

Лекари, борещи се за живота на пострадалите от земетресението в Северна Сирия, отправят апел страните да увеличат медицинската помощ. За момента медицинските доставки, с които разполагат, дори не покриват нуждите на 20% от хората в северната част на страната, а мащабът на щетите от земетресението е огромен. И молят за повече медицинско оборудване, за да помогнат на повече хора. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС