Взеха ключово решение за бъдещето на Северна Ирландия и Република Ирландия

Протоколът не нарушава конституцията на Обединеното кралство и законите

08.02.2023 | 19:30 Редактор: Вяра Димова
Взеха ключово решение за бъдещето на Северна Ирландия и Република Ирландия

Протоколът за Северна Ирландия е валиден и изготвен в съответствие със законодателството на Обединеното кралство, постанови Върховният съд в подкрепа на правителството на министър-председателя Риши Сунак, предава Bloomberg.

Най-висшата съдебна инстанция на Обединеното кралство отхвърли правното оспорване от страна на разнородна група юнионистки депутати и поддръжници на Brexit относно спорното споразумение. Протоколът, въведен, за да се избегне сухопътна граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, не нарушава конституцията на Обединеното кралство и законите, които обвързват Северна Ирландия с останалата част от Обединеното кралство.

Решението е добре дошла новина за правителството, което се опитва да предоговори условията на споразумението. Двете страни са все по-близо до постигането на всеобхватна сделка. Решението ще сложи край на проточилия се спор относно Протокола за Северна Ирландия, който е част от по-широкото споразумение за Brexit, подписано през 2020 г.

Съдиите заявиха, че одобрението от парламента като част от Споразумението за оттегляне е дошло след "интензивно и продължително парламентарно участие" и протоколът е съвместим със законите на Обединеното кралство. "Най-основното правило на конституционното право на Обединеното кралство е, че парламентът, или по-точно Короната в парламента, е суверенна и че законодателството, прието от парламента, е върховно".

Сделката на практика постави граница в Ирландско море - позволявайки на Северна Ирландия да остане в единния пазар на ЕС. Но то наруши търговията между Северна Ирландия и Великобритания поради тежестта на новите документи и митнически процедури.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС