Великобритания отменя клаузи от Brexit заради Северна Ирландия

Планираното законодателство цели да възстанови върховенството на законодателството над нея

17.05.2022 | 17:31 Редактор: Теодора Патронова
Великобритания отменя клаузи от Brexit заради Северна Ирландия

Правителството на премиера Борис Джонсън ще представи закони, които отменят някои клаузи от споразумението за Brexit в следващите седмици. Има голяма вероятност това да ескалира напрежението с ЕС заради търговските споразумения със Северна Ирландия, предава Bloomberg. 

По време на изказване в Камарата на общините от вторник, външният министър на страната Лиз Тръс заяви, че правителството предпочита да постигне решение чрез преговори с ЕС, но ситуацията в Северна Ирландия кара Великобритания да предприеме спешни действия. Властите смятат да разработват законодателството успоредно с преговорите.

Правителството на Джонсън е разочаровано, че сделката създаде митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Това нарушава търговията и допринася за колапса на децентрализираното правителство на региона. ЕС е готов да прекрати цялото търговско споразумение, ако Джонсън изпълни заплахите си.

Планираното законодателство цели да възстанови върховенството на британското законодателство над Северна Ирландия, за сметка Съда на Европейския съюз. Тръс заяви още, че Обединеното кралство планира "зелен канал" за стоки превозвани от Северна Ирландия към Великобритания, но само ако останат в региона. Този канал ще бъде подкрепен от доверени програми за търговия и споделяне на данни в реално време с ЕС.

Целта на Обединеното кралство е да се увери, че данъчните и другите политики, които се определят в Лондон също могат да се прилагат изцяло в Северна Ирландия.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК