"Вагнер" предизвика Зеленски на въздушен дуел с видео от военен самолет

"Володимир Олександрович (Зеленски), приземихме. Ние бомбардирахме Бахмут", казва Пригожин

06.02.2023 | 20:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин публикува днес видео, заснето на борда на военен самолет, в което предизвиква украинския президент Володимир Зеленски на въздушен дуел, предаде Ройтерс. Видеото беше разпространено от пресслужбата на Пригожин и е било заснето на борда на бомбардировач "Су-24", собственост на "Вагнер", уточнява агенцията.

Това е поредното от редица изявления и видеа, в които Пригожин се опитва да популяризира себе си и своята частна армия като авангард на руските военни операции в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Володимир Олександрович (Зеленски), приземихме. Ние бомбардирахме Бахмут", казва Пригожин в краткото видео. "Утре ще летя с "МиГ-29" и ако искаш, да се срещнем в небето. Ако победите, Артьомовск (Бахмут) е ваш. Ако загубите, ще настъпим до (река) Днепър", заявява той, цитиран от БТА.

Едва през септември миналата година Пригожин призна, че е основател на групата "Вагнер", действаща от години в Близкия Изток и Африка. Оттогава той значително увеличи популярността си и тази на членовете на "Вагнер", като критикува пораженията, претърпени от руската армия в Украйна, и изисква повече признание за заслугите на групировката в конфликта, припомня агенцията.

Миналия месец САЩ обявиха нови санкции срещу 'Вагнер", като я обявиха за транснационална престъпна организация. Според Вашингтон в момента военната компанията е разположила около 50 000 бойци -10 000 наети по договор и 40 000 души, излежавали присъди в руски затвори.

Снимка: БГНЕС