fallback

Шпионски балони летят до 37 км височина, кое ги прави по-добри от сателитите?

Могат и да сканират по-голяма територия от по-ниско

05.02.2023 | 07:10 Автор: Елеонора Танева

Въпреки че в последните десетилетия сателитите са основното средство за извършване на шпионска дейност, сега интересът към балоните се възражда. Причините са няколко - има начини, по които спътниците да се обезвреждат - чрез лазери и кинетични оръжия. Освен това балоните са по-евтини - изпращането на сателит в Космоса изисква стотици милиони. Това професорът по международна сигурност Джон Блаксланд пред "Гардиън".

Балоните могат и да сканират по-голяма територия от по-ниско, защото се движат по-бавно и прекарват повече време над даден район.  Съвременният шпионски балон представляват шпионска техника, като камера, окачена под балон, който обикновено е пълен с лек газ като хелий и се носи над дадена зона.

Оборудването, прикрепено към балоните, може да включва радар и да се захранва със слънчева енергия, обяснява британският "Гардиън". Балоните обикновено летят на височина от 24 000 до 37 000 метра, т.е. доста по-високо от нивото, на което се осъществява пътническият въздушен трафик - пътническите самолетите почти никога не летят по-високо от 12 000 метра, пише DW.

Шпионските балони дори са били използвани за събиране на разузнавателна информация по време на Наполеоновите войни преди повече от 200 години - макар и в далеч по-семпла форма, пише "Скай нюз".

Балоните за разузнаване са използвани и през 60-те години на 19 в. по време на Американската гражданска война, когато в балоните с горещ въздух са пътували войници с бинокли, който събирали информация за дейността на Конфедерацията. След това те изпращали сигнали обратно чрез морзовата азбука или "парче хартия, вързано за камък", обяснява Джон Блаксланд пред "Гардиън".

fallback
Още от Свят
fallback