Втори живот - кабинки за тестване за Ковид станаха библиотеки или закусвални в Китай

Изграждането на съоръженията струваше на страната над $30 млрд.

04.02.2023 | 22:25 Редактор: Елеонора Танева
Втори живот - кабинки за тестване за Ковид станаха библиотеки или закусвални в Китай

Десетки хиляди кабинки за PCR тестване са разпръснати из цял Китай. Изграждането на тестовите кабинети струва около 200 млрд. юана (30,1 млрд. долара) - приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Естония, според изчисления на Goldman Sachs.

Когато кампанията за нулев Ковид внезапно приключи, градовете са изправени пред проблема какво да правят с тях. Някои са изтеглени от операторите и са захвърлени на бунището за скрап, други са изоставени по улиците и изпочупени от природните стихии. 

Градове от Шънджън до Чанша превърнаха кабинките за тестване в клиники за лечение на треска и места за раздаване на лекарства, за да намалят натиска върху претоварените болници. 

Повторното използване на тази инфраструктура би могло да помогне на общините да възстановят поне част от разходите. 

Суджоу, град на 100 км западно от Шанхай, е стигнал по-далеч от всяко друго място, за да съживи тези кабинки. Местната управа предложи на предприемачите безплатно да превърнат около 30 празни павилиона в сергии за храна и сувенири в рамките на базара за лунната Нова година, където се продават специални продукти и местни закуски.

Някои от будките са превърнати в библиотеки, където жителите могат да четат и даряват книги. Други се превърнаха в почивни станции за хигиенисти и чистачи, предлагащи микровълнови печки и топла вода. Няколко от тях дори са се преобразили в мини пожарни станции, снабдени с оборудване за безопасност.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимки: Bloomberg.com