"Обожавам всичко, което е необичайно": Какъв беше дизайнерът Пако Рабан?

Следата, която оставя в света на модата, е забележителна

03.02.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Димитрова

На 88-годишна възраст почина едно от големите имена в света на модата - Пако Рабан.

"Никога не съм си представял, че един ден ще бъда разпознаваем по цялата планета", казва той. 

Известен с чувството си за ексцентричност Пако Рабан е едно от най-разпознаваемите имена в света на модата. Роден е през 1934 година в Сан Себастиан. Той напуска Испания със семейството си през 1939 година и се установява във Франция, в Бретан.

Завършва архитектура, но се впуска в модата. Първо създава аксесоари а през 1966 година и първата си колекция. Тя се състои от 12 рокли от съвременни материали и доста смели решения. Така Пако Рабан започва да се отличава сред другите дизайнери, използвайки много оригинални материали, особено метал, така си извоюва и прозвището металург на модата. 

"Когато журналистите чуха музиката и видяха дефилето на тъмнокожи момичета, облечени в метални дрехи, беше такъв скандал. Тогава си казах, че не е зле и ще продължа", споделя още той.

Освен с мода, Пако Рабан е известен като парфюмерист. През 1970 година излиза първият му парфюм "Пако Рабан за мъже", част от една голяма серия, която и до днес има успех.

"Аз лично обожавам всичко, което е необичайно, обичам когато се счупват стереотипите. В живота не трябва да се копират хората, трябва да си преди всичко несравним, не уникален, а просто да не се сравняваш с другите" заявява той.

Пако Рабан е първият световноизвестен западен дизайнер, който гостува и показва колекцията си у нас в средата на 90-те години. Следата, която оставя в света на модата е забележителна. И до последно се води от съвет на майка си. 

"Майка ми ми казваше: Моето момче има всички права, когато облича една жена, всички права без едно нямаш правото да унищожиш красотата на една жена", споделя още Пако Рабан.

Вижте повече в репортажа на Теодора Гепргиева.