Разследват бившия държавен секретар Джон Кери, преговорите му с Китай били съмнителни

Той имал правото да сключва международни споразумения от името на САЩ

03.02.2023 | 08:29 Редактор: Петя Кръстева
Разследват бившия държавен секретар Джон Кери, преговорите му с Китай били съмнителни

Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите разследва дейността на бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери като специален представител на президента на САЩ по изменението на климата и неговите преговори с китайските власти. Това става ясно от писмо, изпратено до Джон Кери от ръководителя на споменатата комисия Джеймс Комър.

В същото време Кери е член и на президентския кабинет, а също така има правомощия да сключва международни споразумения от името на САЩ. Според Комър по време на работата на Конгреса републиканците вече са поискали от Кери информация относно поста му, пише БГНЕС.

"Към днешна дата вие не сте отговорили на нито едно от нашите искания. Въпреки това, продължавате да участвате в дейности, които биха могли да подкопаят икономическото ни благосъстояние, да заобиколят правомощията на Конгреса и да застрашат външната политика под предлог за опазване на климата. Комитетът изисква документи и информация, за да разбере вашата роля и да осигури необходимата прозрачност относно специалния представител на САЩ по изменението на климата и неговите дейности", се казва в писмото, цитирано в медии.

Снимка: БГНЕС