ЕП сваля имунитета на двама евродепутати, замесени в "Катаргейт"

Антонио Панцери е стана свидетел на прокуратурата и се надява да получи наказание от пет години затвор

31.01.2023 | 12:19 Редактор: Петя Кръстева
ЕП сваля имунитета на двама евродепутати, замесени в

Европейският парламент се очаква да гласува в четвъртък искането на белгийските власти за сваляне на имунитета на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), за които се твърди, че са свързани със случая, станал известен като "Катаргейт". Комисията на ЕП, която оценява исканията, единодушно е подкрепила на закрито заседание искането на прокуратурата, съобщиха белгийски медии, като се позоваха на докладчика Манон Обри.

Отбелязва се, че Тарабела и Коцолино не са възразили срещу свалянето на имунитета им, както и че в случая се използва ускорена процедура. Обри е уточнила, че днешното решение е било повлияно от самопризнанията на задържаните през декември Антонио Панцери и Франческо Джорджи, пише БТА.

Бившият евродепутат Панцери, обвинен, че е ръководил организирана престъпна група за влияние в полза на Катар и Мароко, стана свидетел на прокуратурата и се надява да получи наказание от пет години затвор срещу пълни самопризнания. Джорджи, който беше негов парламентарен помощник и партньор на бившия зам.-председател на ЕП Ева Кайли, също е признал участие в незаконни действия. 

Снимка: БГНЕС