Захарова: Западът осъзнава, че провокациите на САЩ са довели до войната

"Ние разбрахме това отдавна и се опитвахме да кажем на всички в продължение на години", твърди дипломатът

31.01.2023 | 10:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Захарова: Западът осъзнава, че провокациите на САЩ са довели до войната

Западът започва да осъзнава, че провокациите на Вашингтон са довели до ситуацията в Украйна, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизионния канал Soloviev Live.

"Оказва се, че цялата ситуация около Украйна се основава на американска провокация и това осъзнаване, както разбирате, не идва при нас. Ние разбрахме това отдавна и се опитвахме да кажем на всички за това в продължение на много години. На експерти, политолози, журналисти, които къде плахо, къде по-настойчиво казват, че провокативността очевидно е довела до такива последствия. И, разбира се, провокативността на Вашингтон", каза още Захарова.

Дипломатът обясни провокацията с факта, че Минските споразумения преминават в "равнината на фалшифициране на подходите на държавите към международната правна сфера", когато съзнателно лъжливи послания стават основа за вземане на решения от световната общност.

"Ако страните, които, както се оказва сега, нямаха да направят нищо и разгледаха документите, които внесоха за одобрение в Съвета за сигурност на ООН, за да ги направят задължителни за всички, излъгаха и сега го казаха пряко, тогава те трябва да носят отговорност", добави Захарова, цитирана от "Труд".

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в четвъртък, че Нормандският формат, който беше създаден за мирно разрешаване на конфликта в Югоизточна Украйна, е "дипломатическа имитация".

Миналия декември в интервю за германския вестник Die Zeit бившият германски канцлер Ангела Меркел нарече сключването на споразуменията от Минск "опит да се даде време на Украйна да стане по-силна". Според нея "на всички е било ясно", че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време".

Снимка: БГНЕС