Столтенберг: Победа на Путин в Украйна ще бъде трагедия за украинците и опасно послание

Генералният секретар на НАТО е на официално посещение в Япония

31.01.2023 | 09:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Столтенберг: Победа на Путин в Украйна ще бъде трагедия за украинците и опасно послание

Успехът на Русия в Украйна може да бъде "опасно послание" за авторитарните лидери по света. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение във военната база Ирума на японските сили за самоотбрана, разположена в префектура Сайтама, съседна на Токио.

"Ако президентът Путин победи в Украйна, това ще бъде трагедия за украинците и в същото време ще бъде много опасно послание за авторитарните лидери по света. Посланието ще бъде, че ако използват военна сила, те могат постигат своите цели", казва той.

Столтенберг е на официално посещение в Япония. През деня той ще се срещне с японския премиер Фумио Кишида. Миналия уикенд генералният секретар на НАТО посети и Южна Корея, където проведе няколко двустранни срещи с ръководството на страната, информира БГНЕС.

Напоследък Япония активно разширява сътрудничеството с НАТО. Миналата година Кишида стана първият японски правителствен ръководител, присъствал на среща на върха на НАТО. След това японското МВнР реши да направи представителството към НАТО независимо, като го отдели от посолството си в Брюксел и по този начин повиши статута на мисията.

Снимка: БГНЕС