Столтенберг: Докато има ядрени оръжия в Русия, Китай и КНР, възпирането е важно

Генералният секретар на НАТО подчерта, че светът ще бъде по-опасен, ако страните членски се разоръжат

30.01.2023 | 11:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Столтенберг: Докато има ядрени оръжия в Русия, Китай и КНР, възпирането е важно

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта значението на разширената възпираща сила на САЩ срещу Северна Корея, предаде "Йонхап".

"Мисля, че е важно да се разбере, че това, което наричаме разширено възпиране, което означава, че съюзниците от НАТО, а също и някои партньори от НАТО, като Южна Корея, нямат свои собствени ядрени оръжия, но са обхванати от ядреното възпиране, което предоставят Съединените щати. Това е мястото, където се предотвратява разпространението на ядрени оръжия", каза Столтенберг.

Той също така подчерта, че НАТО "ще остане ядрен съюз", докато съществуват ядрени оръжия, а светът ще бъде по-опасен, ако съюзниците от НАТО премахнат ядрените си оръжия на фона на ядрените заплахи от страна на Русия, Китай и Северна Корея.

"Затова смятаме, че докато съществуват ядрени оръжия, особено докато виждаме, че авторитарните сили ги имат в Русия и инвестират много в мобилизирането им, докато виждаме какво прави Китай, увеличавайки броя на оръжията, а също и какво прави Северна Корея, тогава ядреното възпиране все още има изключително важна задача ", добави генералният секретар на НАТО

Столтенберг пристигна в Сеул в неделя на двудневно посещение и по-късно ще отпътува за Япония. Той се срещна с южнокорейския министър на отбраната Ли Джонг-суп, за да обсъдят регионалната сигурност и двустранното сътрудничество, информира БГНЕС.

Според Министерството на отбраната Ли е изразил благодарност за осъждането от страна на НАТО на предишни севернокорейски провокации и за подкрепата му за усилията на Сеул за мир на Корейския полуостров.

Снимка: БГНЕС