Руската инвазия в Украйна доведе до рекорден брой поляци, желаещи да влязат в армията

Очакват числеността ѝ да достигне 250 000 професионални войници и до 50 000 доброволци

30.01.2023 | 16:10 Редактор: Вяра Димова
Руската инвазия в Украйна доведе до рекорден брой поляци, желаещи да влязат в армията

Руската инвазия в Украйна е повишила интереса към военната служба в Полша. През миналата година в армията са се записали близо 14 000 души, което е рекорд за страната след отмяната на задължителната военна служба през 2008 г.

В началото на 2023 г. полската армия е наброявала 164 000 войници, включително 36-те хиляди души от доброволческите отряди на териториалната отбрана. Очакванията във Варшава са, че до няколко години числеността на полската армия ще достигне 250 000 професионални войници и до 50 000 доброволци. От есента на 2022 г. в Полша се  предлагат еднодневни курсове за базова военна подготовка за всички желаещи.

Още от началото на войната срещу Украйна полските власти повтарят, че завоевателните амбиции на Кремъл представляват заплаха за Европа и в частност - за Полша. В граничещото с Беларус Подляско воеводство беше създадено ново военно съединение – Първа пехотна дивизия на легионите.

Варшава твърди, че в района на източната граница на Полша "се прави опит за възстановяване на Руската империя", която военният министър на Полша Мариуш Блашчак нарича „империя на злото" – без значение дали ще се нарича "бяла, червена или както в момента - на Путин", уточни той.

Преди това полският Сейм призна Руската федерация за държавен спонсор на тероризма, а Полша издигна телена ограда по границата си с Калининградска област, за да се справи с притока на нелегални мигранти от Близкия изток - сценарий, който вече беше използван от режима на Александър Лукашенко, пише DW.

Освен това през 2022 г. Полша обяви плановете си за повишаване на техническите способности на армията си и за тази цел страната сключи с Южна Корея споразумение за доставка на различни видове оръжия, което се превърна за Сеул в най-голямата сделка за износ на военна техника в историята на страната.

В края на ноември министърът на отбраната реагира положително на предложението на Берлин да предостави на Полша системи за противовъздушна отбрана Patriot и да подпомогне защитата на полското въздушно пространство с германски изтребители "Юрофайтър".

Откакто Германия бави изпълнението на ангажиментите си по тъй наречените кръгови оръжейни сделки намаляха положителните отзиви от страна на полските власти за Германия. Те твърдят, че Варшава е предоставила на Киев около 200 съветски танка, а в замяна е трябвало да получи германски танкове, но Берлин изпитва трудности да изпълни своята част от сделката.

Снимка: БГНЕС