Полша сформира нова армейска дивизия заради заплахата от Русия

Министърът на отбраната подчерта, че правителството се стреми да "насити" Източна Полша с войски

10.01.2023 | 09:15 Редактор: Петя Кръстева
Полша сформира нова армейска дивизия заради заплахата от Русия

Министърът на отбраната на Полша обяви създаването на нова армейска дивизия в източната част на страната на фона на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, предаде полското национално радио.

По време на церемония Мариуш Блашчак одобри създаването на петата дивизия на полските сухопътни сили, съобщи държавната информационна агенция ПАП.

Министърът на отбраната заяви пред присъстващите: "Нашата задача е да изградим силна полска армия, която ефективно да възпира агресора, да гарантира, че той няма да посмее да нападне страната ни."

Той добави, че правителството се стреми да "насити" Източна Полша с войски. Блашчак обясни, че новата 1-ва дивизия ще бъде дислоцирана основно в североизточната част на Подляска, между 16-та механизирана дивизия и 18-та механизирана дивизия. "Новата дивизия ще се състои от четири бригади, всяка от които ще има по четири батальона", допълва Блашчак.

Министърът на отбраната уточни, че новата 1-ва дивизия ще бъде със седалище в град Цеханов и ще разполага с войници в градове като Ломжа, Колно и Семиатиче. Той обяви, че войските ще бъдат оборудвани със "съвременна военна техника".

Бронираната бригада на 1-ва дивизия ще получи американски танкове "Abrams" и южнокорейски танкове K2, а артилерийската бригада ще бъде оборудвана с полски самоходни гаубици "Krab", южнокорейски гаубици K9 и полски разузнавателни и ударни дронове "Gladius", пише БГНЕС.

Официалното име на новото подразделение ще бъде 1-ва пехотна дивизия на легионите в чест на предвоенно полско подразделение. То се е отличило по време на Полско-съветската война през 1920 г. и по-късно, когато се е сражавало с нацистката германска инвазия в Полша през 1939 г., заявиха официални лица.

Снимка: БГНЕС