Лавров: Часовникът на многополюсната история тиктака в правилната посока

Напразни са усилията на Запада, САЩ и НАТО да обърнат процеса, смята руският външен министър

27.01.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Лавров: Часовникът на многополюсната история тиктака в правилната посока

Колективният Запад се опитва да обърне формирането на многополюсен свят, но "часовникът на многополюсната история тиктака в правилната посока". Това каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, съобщават руски медии.

Министърът подчерта, че формирането на многополюсен свят е "обективен и неудържим процес". Той отбеляза бързото развитие на страни като Китай, Индия, появата на Турция, Египет, Бразилия, други страни от Латинска Америка и страните от Персийския залив като влиятелни центрове.

Лавров припомни, че президентът на Ангола е предложил свикване на среща на върха на Африканския съюз, за ​​да се определи мястото на Африка във формиращия се световен ред, както и асоциацията БРИКС като олицетворение на глобалната многополярност и интереса на някои страни от "петорката".

"Така че този часовник на многополюсната история тиктака в правилната посока", посочи ръководителят на руската дипломация, цитиран от "Труд".

"Въпреки че колективният Запад, САЩ, НАТО и ЕС, които са изцяло под контрола на Вашингтон, се опитват да обърнат процеса. Тези усилия са напразни. Най-многото, на което могат да разчитат, е някакво спиране на обективния ход на история", коментира Лавров.

Снимка: БГНЕС